Categories


Authors

Jumala kirjoittajan hahmossa

Leda on Anu Kaajan parodinen uudelleenkirjoitus antiikin myytistä, jossa joutsenhahmoinen jumala viettelee nuoren Leda-nimisen neitsyen. Parodian kärki osuu eurooppalaisen sivistyksen ulkokultaisuuteen, joka henkilöityy Ledan monin tavoin naurettavassa kertojaminässä. Ajat eivät näytä liiemmin muuttuneen; jos onkin niin, että karnevalistinen kasti on viime vuosina alkanut avioitua muiden tavoin, jylläävät pinnan alla edelleen himot outoine oikkuineen. Neitsyen häpäisy on tämän kuvaston ehdoton kestohitti. 

 

Tyylilajiltaan Leda on travestia ja Kaajan omaleimaisen tarkkaa huumoria kuvastaa travestian ulottaminen paitsi kirjalliseen kehykseen, myös teoksen tematiikkaan. Travestiahan merkitsee kirjallisuudessa ylhäisen aiheen likaamista tai käsittelyä sopimattomin keinoin. Vulgaarius, naurunalaiseksi tekeminen ja trash-kuvasto ovat travestian ominta alaa, kun taas arkikielessä travestia merkitsee ristiinpukeutumista ja sukupuoliroolien hämmentämistä. Metafiktiivisen rakenteensa avulla Kaaja luo groteskin irvikuvan kertojaminästään, joka puolestaan tahraa vulgaarilla tarinoinnillaan ylhäiseksi mielletyn antiikin tarun. 

 

Vasta toiseksi teokseksi Leda onkin hämmästyttävän kirkas. Kaaja kirjoittamassa kirjoittajasta, joka kirjoittaa kirjeitä nimettömälle Teille (ja lukijalle) ja kietoo itsensä ja meidät lukijansa yhä syvemmälle fantasioihinsa, palvelee osoittelematta havaintoa fiktion ja todellisuuden peililuonteesta. Peilejä vain on useampi kuin kaksi. Ledan rooli niiden heijastamassa todellisuudessa on olla sekä viettelyn että kerronnan kohde, ei koskaan tekijä. Tämän paljastuminen tuo teokseen traagisenkin sävyn. 

 

Paikoitellen Leda on pehmopornoa, joka nauraa omalle kuvastolleen. Samalla se on vaikea ja kiusallinenkin teos, sillä sen kuvaama maailma on hirvittävällä tavalla totta. Dialogi on vähäeleistä ja iskevää kuten ammatikseen käsikirjoittavalta Kaajalta voi odottaa. Kielen ja tyylien rekistereiden hienovireisyydelle ei helposti löydy suomalaisessa kirjallisuudessa vertaista. Ja kun travestian maailmassa liikutaan, on mukana koko joukko absurdeja sattumuksia, ilottelua ja joutsenen jalkoja. Eikä mikään ole koskaan aivan sellaista kuin ennalta odotti.

Kiusoitellessa kohtaavat korkea ja matala

Chick lit on sekä että