Categories


Authors

Ideologian anatomia

Vaaliviikolla, sen päivän iltana kun Tukholmassa on ajettu ihmisten päälle kuorma-autolla, tuntuu paljaalta kävellä Hämeentietä matkalla Kokoteatteriin katsomaan esitystä oikeaoppisuudesta. Pelkään alkavani itkeä kesken esityksen. Pelkoni on turha. Reetta Honkakosken Pulpetissa ei tunteilla, vaan tutkitaan. 

"Tutkielma"-termin nousu muotiin taiteiden kentällä silloinkin kun olisi luontevampaa puhua impressioista, fragmenteista tai ihan vain esityksestä, on ärsyttävä muoti-ilmiö. Honkakosken ohjaus on kuitenkin niin pohdittua, ja teos niin poikkitaiteellinen, että tutkielma puolustaa paikkaansa teoksen nimessä.  

Käsiohjelmasta selviää, että esityksen kieli, Corporeal Mime, on fyysisen teatterin muoto. Selviää, myös, että näyttelijät ovat valmistuneet fyysisen teatterin jo lakkautetulta linjalta Vaasan ammattikorkeakoulusta. Pulpetin Corporeal Mime ei ole hiljaisuuden, vaan liikkeen taidetta. Liike on jo siellä, missä sanoja vasta hahmoteltaisiin. Toisaalta sanoja ei tarvita, sillä kaikki tulee ilmaistuksi (kirjaimellisesti) hengästyttävän täsmällisesti. 

Juuri tällaista teatteria olen kaivannut kipeästi: kerronnallista, ajatonta ja psykologisesti tarkkaa. Aikamme trendien ja hahmojen tuolle puolen kurottavaa kuvausta siitä, mitä on olla ihminen suhteessa omiin pyrkimyksiinsä, toisiin ihmisiin, auktoriteetteihin ja pulpettiin, joka esityksessä edustaa paitsi ihan tavallista pulpettia, myös vallan instituutioita. Pulpetti osoittaa viisautensa paitsi esittämällä kysymyksiä, myös vastaamalla esittämiinsä kysymyksiin niin mestarin kuin opetuslasten näkökulmista. Keskeistä on tarkastella osien vaihtumista ja sitä, miten oikeaoppisuus oikeastaan elää irrallaan kannattajistaan, vaikkakin heidän kehojensa kautta. 

Näyttelijöiden työ on ajoituksen juhlaa ja paikoitellen myös yllättävän humoristista. Valo- ja äänisuunnittelu ovat onnistuneita ja korostavat teoksen omalakisuutta: aatetta, joka materialisoituu vain kehoissa, katseita, jotka eivät tavoita katsojiaan, pulpettia, jonka taikapiiristä kukaan meistä ei vapaudu. 

Yksinpuhelu

Kiusoitellessa kohtaavat korkea ja matala